Voor het eerst sinds het bestaan van de Rekentuin is er een student van de Universiteit van Amsterdam afgestudeerd op de Rekentuin. Daan Kroese is zijn naam en hij heeft psychologische methodenleer gestudeerd. Inmiddels is Daan begonnen aan zijn reis naar Australië maar wij hebben hem nog net op tijd een aantal vragen kunnen stellen over zijn afstudeeropdracht bij de Rekentuin.

Interview met Daan Kroese:

Wat vond je het leukste om te doen van je afstudeeropdracht?

“Ik heb zowel mijn stage als onderzoek gedaan bij de Rekentuin. Tijdens mijn stage ben ik vooral bezig geweest met het programmeren van een Mastermindspel. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in programmeren, dus dit vond ik erg leuk om te doen. Voor het onderzoek vond ik het puzzelen met de enorme brei aan data erg leuk.”

Kan je in 1 zin je belangrijkste conclusie formuleren?

“De rekentuin is een waardevol instrument voor het rekenonderwijs.”

Wat wil je kinderen die spelen in de Rekentuin meegeven?

“Bedankt voor al de data die dit heeft opgeleverd! Alle sommen in de Rekentuin worden opgeslagen zodat ze kunnen worden gebruikt voor onderzoek. Op dit moment zijn er al meer dan 16 miljoen sommen gemaakt dus je kunt je voorstellen hoeveel data ik had voor mijn onderzoek.”

Welke dingen vind jij heel goed aan de Rekentuin?

“De nadruk op de kwaliteit van het systeem. Dat zal de gebruikers misschien niet zo opvallen, maar er wordt veel aandacht besteed aan het functioneren van het CAT algoritme (meer uitleg hierover volgt hieronder).”

Welke dingen zou jij veranderen aan de Rekentuin?

“Het lijkt mij interessant om meer interactie te creëren tussen de kinderen. Dit kan door bijvoorbeeld de scores of prijzenkasten te vergelijken, of spellen te ontwikkelen waar meer kinderen tegelijk mee kunnen spelen.”

Hoe verwacht je dat de toekomst er voor de Rekentuin uitziet?

“Ik verwacht dat de toekomst er rooskleurig uitziet en wens de Rekentuin veel succes.”

De afstudeeropdracht van Daan bestond uit een stage bij de Rekentuin en een onderzoek naar de werking van de Rekentuin. Tijdens zijn stage heeft Daan een online Mastermind spel ontwikkeld voor de Rekentuin. Als onderzoeksopdracht heeft Daan de werking van het nieuwe computer adaptieve testsysteem (CAT) geëvalueerd dat gebruikt wordt in de Rekentuin.

Dit CAT algoritme is ontwikkeld door de UvA en is verantwoordelijk voor de adaptieve werking van de Rekentuin, oftewel dat ieder kind sommen krijgt aangeboden op het eigen niveau.

Daan concludeert in zijn onderzoek dat het CAT systeem betrouwbaar is en goed in staat is om de verschillende rekenniveaus van kinderen te onderscheiden. De overall conclusie is dat de Rekentuin een goed instrument is om de rekenvaardigheid van kinderen te verbeteren. Indien je geïnteresseerd bent in meer informatie over het onderzoek of de stage van Daan dan kun je contact opnemen met info@oefenweb.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.