Rekentuin roept gebruikers op kleine filmpjes te maken waarin wordt uitgelegd hoe je rekensommen slim uitrekent, bijvoorbeeld 99+99. Deze filmpjes willen we kinderen aanbieden op basis van hun rekenscore en rekenfouten in de Rekentuin.


Op het Rekentuin YouTube kanaal vind je meer filmpjes.

De Rekentuin wil kinderen graag meer informatie over hun rekenprestaties geven. We hopen dat ze zelf om hulp gaan vragen als ze zien dat bijvoorbeeld vermenigvuldigen relatief zwakker is dan andere rekenvaardigheden, of dat ze bepaalde sommen (zoals 34-15) opvallend vaak fout doen.

Op dit moment maakt Kristine Schoonhoven, als onderdeel van haar studie, een serie kleine filmpjes (YouTube movies), waarin leerkrachten en kinderen de beste oplossingen voor rekenproblemen presenteren. Het kan bijvoorbeeld gaan over lenen in sommen als 34-15. Of over wat er mis gegaan is als een kind 44-20=42 heeft berekend. Deze filmpjes hebben het typische YouTube formaat van 1 tot 3 minuten. En alles mag: voor het bord met een krijtje, met knikkers en touwtjes, in de vorm van een lied of een toneelstukje.

Waar we naar toe willen is een verzameling van honderden goede rekenfilmpjes gemaakt door leerkrachten, kinderen en Pabo-studenten, die op allerlei manieren rekenmethoden en rekenproblemen uitleggen. De filmpjes kunnen dan gewoon op YouTube staan. De maker blijft dus de eigenaar.

Wij regelen vervolgens dat kinderen afhankelijk van hun rekenniveau en typische rekenfouten die ze maken verwezen worden naar de relevante filmpjes. Wat de beste filmpjes zijn wordt vastgesteld op de bekende YouTube wijze: hoe populairder hoe beter. Het Rekentuinteam zal wel een Rekentuin keurmerk aan filmpjes geven die in onze ogen kwalitatief voldoende zijn.

Kristine Schoonhoven kiest nu eerst voor een serie filmpjes die gaan over aftrekken. Klik hier voor een overzicht van de filmpjes. Wanneer je in YouTube op Rekentuin zoekt, vind je de filmpjes die al af zijn.

We hebben tenminste 5 gratis videocamera’s beschikbaar voor scholen die bereid zijn om in projectvorm een serie filmpjes te leveren over aftrekken of een van de andere spelletjes. Scholen kunnen een verzoek indienen voor een gratis videocamera van de Rekentuin via info@oefenweb.nl met als onderwerp ‘youtube project’.

One thought on “Rekentuin op YouTube”

  1. Patrick de Jager schreef:

    Zelf ben ik als leerkracht en eigenaar van het ICT-adviesbureau Didactheek al geruimte tijd bezig om juist kinderen hun leerstrategie te laten uitleggen middels video-opnames. Vanzelfsprekend is deze database met filmpjes enkel beschikbaar voor de eigen basisschool (in verband met privacy). Enkel zou ik wel willen meedenken/participeren in het project gezien mijn ervaringen in het PO/adviesbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.