Juf Jans Huibers

In het kader van de nationale onderwijsweek hebben wij onze eigen “Rekentuin docent van het jaar 2010” verkiezing. Vandaag, op de dag van de leraar, hebben wij:

Juf Jans Huibers van basisschool Goudenstein in Haaften uitgeroepen tot De Rekentuin docent van 2010.

Uit onze database blijkt dat juf Jans het afgelopen jaar het meest intensief met de Rekentuin heeft gewerkt. Wat zijn haar ideeën over de Rekentuin en hoe gebruikt zij de Rekentuin in haar lesprogramma? Juf Jans aan het woord:

Allereerst willen we u feliciteren met de benoeming van Rekentuin docent van het jaar 2010, wat is uw reactie?

Het was voor mij een complete verrassing. Nooit gedacht dat het gebruik van Rekentuin tot iets dergelijks zou kunnen leiden.

Met welk doel gebruikt u de Rekentuin en hoe gebruikt u de Rekentuin in uw onderwijsschema?

Rekentuin wordt door mij dagelijks gebruikt in de lesstof voor reken-zwakke kinderen en kinderen met een eigen leerlijn rekenen. Een vast onderdeel in hun dagtaak bestaat uit het zelfstandig werken met rekentuin. Het doel is het verbeteren van het automatiseren en het inzicht krijgen in de rekenproblematiek van deze kinderen. Al mijn collega’s van basisschool de Goudenstein werken op dezelfde manier met de Rekentuin.

Wat zijn voor u de voordelen van de Rekentuin?

Het voordeel is dat het programma de antwoorden analyseert en mij duidelijkheid biedt in wat extra behandeld moet worden in de instructiemomenten van deze kinderen. Daarop pas ik de lesstof aan die zij aangeboden krijgen. Iedere week bekijk ik samen met de kinderen hun resultaten en vooruitgang. Dit ervaren ze zelf als prettig en geeft hun ook zelfvertrouwen en succes ervaring voor een vak waarin ze zwak scoren. De ervaring leert dat bij regelmatig gebruik ieder kind vooruitgaat (Ook al zitten ze dan nog niet op het gemiddelde niveau van hun leeftijd).

Zijn er nog punten die u aan de Rekentuin zou willen veranderen of toevoegen?

Als het gaat over veranderen of toevoegen dan zou ik het prettig vinden als ik zelf zou kunnen instellen welke “tuintjes” geoefend moeten worden, omdat sommige kinderen maar op één of enkele onderdelen b.v. vermenigvuldigen en delen extra oefening nodig hebben.

Wij kunnen alvast verklappen dat we hiermee bezig zijn. Binnenkort komen er een aantal vernieuwingen in de Rekentuin waaronder de mogelijkheid voor docenten om zelf te bepalen welke domeinen in de tuin van een kind worden getoond. We zijn blij dat we de wens van De Rekentuin docent 2010 op korte termijn kunnen inwilligen.

Wilt u ten slotte nog iets kwijt aan alle Nederlandse en Belgische docenten die de Rekentuin gebruiken?

Al met al vind ik Rekentuin een prettig programma wat zeker in het kader van zelfstandig werken voor zwakke rekenaars een goede toevoeging is.

Enorm bedankt voor dit korte interview en we wensen u en al uw collega’s nog veel Rekentuin plezier!

Het Rekentuinteam

2 thoughts on “Rekentuin docent van het jaar 2010”

 1. groep8 cbs Goudenstein schreef:

  Juf Jans,

  Gefeliciteerd!

  Uw lieve leerlingen van vorig jaar!

 2. Melissa schreef:

  Lieve Juf Jans,

  Gefeliciteerd!!
  Met Rekentuin docent van het jaar!!

  Melissa!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.