Redactieopgaven in Rekentuin

De scholen zijn weer begonnen. Het zonnetje schijnt. Rekentuin bloeit helemaal op met dit mooie weer en alle spelende kinderen. Er groeit zelfs een nieuw plantje in de basistuin van Rekentuin: Verhaaltjes.

Verhaaltjes bevat redactiesommen

Met dit spel oefenen kinderen het oplossen van verhaaltjessommen (ook bekend als redactiesommen, contextopgaven, etc.) van zeer uiteenlopende types. De som zit in een verhaaltje verweven en spelers moeten deze eruit filteren, oplossen en terug in de context plaatsen. Een voorbeeldopgave:

“Op maandag blijven er altijd 9 kinderen over in groep 3. Op dinsdag zijn dat er 4 minder, hoeveel kinderen blijven er op dinsdag over?”

Redactiesommen in het nieuwe spel Verhaaltjes in Rekentuin
Eerst lezen dan rekenen

Kinderen moeten redelijk kunnen lezen, willen ze Verhaaltjes kunnen spelen. Het is onze verwachting dat de meeste kinderen Verhaaltjes vanaf eind groep drie, begin groep vier kunnen spelen.

Wanneer verschijnt Verhaaltjes in de tuin?

Als kinderen goed genoeg in Optellen en Aftrekken zijn, verschijnt het Verhaaltjesspel vanzelf in hun Basistuin. Staat Verhaaltjes nog niet in de tuin van uw leerlingen maar wilt u wel dat ze het kunnen oefenen? Ga dan naar ‘spelinstellingen‘ om het spel in de Basistuin te zetten met de ‘aangepaste instelling’.

Let op! Interpreteer scores voorzichting

Omdat Verhaaltjes een nieuw spel is zijn de scores van het spel de eerste weken nog niet betrouwbaar. Hoe meer het spel gespeeld wordt, hoe beter we kunnen inschatten welke opgave bij welke speler past en op welk niveau spelers oefenen. Pas na enige weken zijn de scores betrouwbaar te noemen. Tot die tijd vragen we u voorzichtig te zijn met het interpreteren van de scores.

Eerste spel met gerichte instructie in Rekentuin

Van directe instructie kunnen kinderen leren. In Verhaaltjes tonen we niet enkel wat het goede antwoord is maar ook hoe de som uit de opgave gefilterd kan worden. Dit gebeurt via een aantal vaste stappen. De denkstappen uit deze instructie kan een kind overnemen om zo zelf de som uit de opgave te filteren en op te lossen.

We wensen onze spelers veel plezier met dit nieuwe spel! We zijn uiteraard ook benieuwd wat u van het nieuwe spel vindt?

4 thoughts on “Nieuw! Verhaaltjes in basistuin van Rekentuin”

 1. Emile Goossens schreef:

  Bij welke scores van welke onderdelen, worden de verhaalsommen geactiveerd?

  1. Fenna schreef:

   Beste Emile Goossens,

   Bedankt voor uw vraag.
   Zodra optellen en aftrekken voldoende geoefend zijn wordt Verhaaltjes zichtbaar. Mocht u dit spel al eerder in de tuin willen hebben, kunt u dit aanpassen via de Spelinstellingen in de backend.

   Met vriendelijke groeten,

   Het Oefenwebteam

 2. Mim schreef:

  Hallo,
  Is het ook mogelijk dat de verhaaltjes worden ingesproken zodat de leerlingen van groep 3 de sommen ook kunnen maken?

  1. Fenna schreef:

   Beste Mim,

   Vooralsnog staat dat niet op de planning. We gaan dit uiteraard wel bespreken tijdens onze vergadering.

   Met vriendelijke groeten,

   Het Oefenwebteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.