leuke rekenspelletjes voor het schoolplein5x rekenspelletjes voor op het schoolplein

Staan uw leerlingen te trappelen om naar buiten te gaan met dit mooie weer? Niet getreurd want rekenen oefenen kan altijd en overal! Daarom hebben we een top 5 leuke rekenspelletjes voor op het schoolplein gemaakt. Leuk voor tijdens de pauze of om de rekenles naar buiten te verplaatsen.

1. Balsommen

Nodig: een bal
Maak met de klas een grote kring, u staat als spelleider in het midden. U noemt een som en gooit de bal naar een kind. Het kind geeft antwoord en gooit de bal weer terug. Zo kunt u bijvoorbeeld spelenderwijs tafeltjes oefenen en hoofdrekenen stimuleren.

2. Sommenestafette

Nodig: stoepkrijt
Verdeel de klas in 4 of 5 gelijke groepjes. Bepaal welke afstand de kinderen moeten rennen en zet twee grote lijnen op het schoolplein. Achter de ene lijn wachten de kinderen in groepjes, achter de andere lijn schrijft u per groep een aantal sommen. Geef ieder groepje één stoepkrijtje en laat ze starten. Elke keer rent er één leerling per groepje naar de overkant, lost een som op en rent weer terug. Dan is de volgende leerling aan de beurt tot alle sommen zijn opgelost. Welk groepje is als eerste klaar?

3. Klokkijken oefenen op het schoolplein

Nodig: stoepkrijt
Teken op de grond een paar grote cirkels en schrijf er de cijfers 1 t/m 12 in. Dit zijn de klokken. Verdeel de klas in gelijke groepjes zodat iedere ‘klok’ evenveel leerlingen heeft. Noem een tijd en laat twee kinderen per klok de juiste tijd aangeven door als wijzers op de grond te gaan liggen. Hierna zijn de volgende twee leerlingen per klok aan de beurt. Leuk rekenspelletje voor groep 3 en 4 om het klokkijken te oefenen.

4. Tafeltjes oefenen op het schoolplein

Nodig: stoepkrijt
Schrijf 20 uitkomsten van tafels met stoepkrijt op het schoolplein. Zorg wel dat ze goed verspreid liggen. Noem een som en laat de kinderen rennen naar de juiste uitkomst.

5. Omtrek & oppervlakte

Nodig: meetlint
Verdeel de klas in verschillende groepjes en geef ieder groepje een meetlint. Elke groep krijgt nu een onderdeel van het schoolplein om op te meten. Uiteindelijk is het de bedoeling om de hele omtrek én de oppervlakte van het schoolplein te meten. Dit spel is perfect voor groep 7 en 8 om ze kennis te laten maken met wiskunde.

One thought on “5 leuke rekenspelletjes voor op het schoolplein”

  1. Sjaan schreef:

    Goedendag,

    Rekentuin is een erg nuttig reken programma.
    ga zo door!

    Hartelijke Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.