Leren programmeren

Welke rol moet programmeren krijgen in het onderwijs? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld. Wat ons betreft krijgt programmeren in het basisonderwijs een belangrijke rol. In dit digitale tijdperk omringen we ons steeds meer met technologie en neemt de vraag naar mensen die creatief met computers kunnen omgaan toe. Het probleem is dat het aantal mensen die kunnen programmeren of op de hoogte zijn van de nieuwste technieken niet toeneemt.

Programmeren in het basisonderwijs - CodeklasProgrammeren is kennelijk een vakgebied waar niet veel kinderen vanzelf enthousiast over worden. Je kunt het misschien wel vergelijken met rekenen. Ook dit vak oefenen niet veel kinderen uit zichzelf. Omdat het enorm belangrijk is in het dagelijks leven, is besloten dit vak vanaf de basisschool aan te bieden. Wat ons betreft gebeurt dit dus ook op korte termijn voor programmeren.

En leren programmeren is niet enkel bedoeld om meer programmeurs erbij te krijgen. Het is voor iedereen goed om wat meer begrip te hebben van hoe technologie werkt. Ook leert het je logisch en analytisch nadenken, creatief met de computer omgaan, probleemoplossend handelen en projectmatig werken.

Er ontstaan steeds meer initiatieven die aandacht besteden aan programmeren in het basisonderwijs. Eén van die initiatieven is het boek Codeklas dat onlangs is verschenen. In dit boek wordt uitgelegd waarom programmeren een belangrijk vak is. Er staat tevens een interview in met ons wetenschappelijk directeur Han van der Maas. Han vertelt in dit interview waarom hij vindt dat programmeren in het basisonderwijs moet worden aangeboden. Bijgevoegd kunnen jullie het interview lezen.

Codeklas wordt uitgegeven door BoekTweePuntNul en is te bestellen via www.boektweepuntnul.nl of via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.