Instructievideo’s in Rekentuin

Het nieuws over onze pilot met instructiefilmpjes voor alle Rekentuingebruikers is u vast niet ontgaan. Via deze weg willen we u laten weten dat de instructievideo’s inmiddels beschikbaar zijn in de speelomgeving van alle Rekentuinspelers.

Hoe werkt de koppeling tussen Rekentuin en Laat eens zien!?
Spelers krijgen adaptieve video’s aangeboden op basis van hun score op de spelletjes. Zo krijgt elke speler video’s aangeboden die passen bij zijn of haar niveau. Dit kunnen ook video’s zijn die wellicht iets makkelijker of moeilijker zijn dan het huidige niveau van de speler. Op dit moment zijn er video’s beschikbaar voor de spellen tellen, reeksen, getallen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, klokkijken en breuken+. Er worden bij deze spelletjes alleen video’s aangeboden als de spelletjes in de afgelopen maand gespeeld zijn. Zo weten we zeker dat we alleen video’s aanbieden die passen bij de huidige vaardigheidsscore van de speler.

Instructievideo's in RekentuinWat ziet de speler in de speelomgeving?
Een speler ziet of er interessante instructievideo’s beschikbaar zijn als er een videocamera verschijnt naast het bordje in de tuin. Door te klikken op de videocamera verschijnt er een lijstje met video’s. De video die het beste past bij de score van de speler staat altijd bovenaan. Als er bij een spel drie video’s zijn bekeken dan verdwijnt voor deze dag de videocamera zodat spelers weer verder kunnen oefenen. Spelers kunnen nog wel video’s van andere spellen bekijken.

Als er geen instructievideo’s bij een spel staan dan kan het zijn dat er geen video’s beschikbaar zijn die passen bij de vaardigheidsscore van de speler op dit specifieke spel. Zo verschijnen er bij spelers die goed zijn in tellen geen tel-video’s omdat de tel-video’s van Laat eens zien! zich met name richten op kinderen die nog veel moeten leren over tellen.

Om video’s te bekijken hoeven spelers niet te wachten tot de videocamera’s naast de plantjes verschijnen. Ze kunnen ook in hun spelomgeving rechtsboven klikken op het wolkje en vervolgens de filmpjes bekijken die voor hun zijn geselecteerd.

Let op: de koppeling met instructiefilmpjes binnen Rekentuin is een pilot. Spelers maken tot de zomer gratis gebruik van de instructievideo’s van Laat eens zien!. Tijdens de proefperiode willen we nagaan of onze gebruikers deze vorm van adaptieve instructie waarderen binnen Rekentuin.

2 thoughts on “Instructievideo’s nu voor alle Rekentuinspelers”

 1. Hettie Bakker schreef:

  L.S.

  Onze pleegdochter van zeven (groep drie)is na een aanvankelijk aarzelende start een enthousiast gebruiker van rekentuin geworden.
  Toen ze onlangs het cameraatje ontdekte was ze erg nieuwsgierig naar de filmpjes.
  Vanmorgen keek ik met haar mee en zag een filmpje vermenigvuldigen met drie cijfers. Ze kent een paar tafels min of meer uit haar hoofd maar van vermenigvuldigen met maar liefst drie cijfers is nog lang geen sprake.
  Ik dacht dat de stof automatisch wordt aangepast aan het niveau van de leerling, het filmpje wat wij voorgeschoteld kregen sluit op geen enkele manier aan op haar rekenprestaties.
  Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit nu precies in zijn werk gaat.

  Met vriendelijke groet,
  Hettie Bakker

  1. fenna schreef:

   Beste Hettie Bakker,

   Bedankt voor uw reactie over onze instructievideo’s in Rekentuin.

   Op dit moment voeren wij een pilot met deze instructievideo’s. Daarin kijken we onder andere of de video’s aansluiten op het niveau van de spelers en of ze een waardevolle toevoeging blijken op ons oefenprogramma. Op dit moment wordt er altijd een video iets boven het niveau van de speler aangeboden. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare video’s uit de Laat eens zien! serie, kiest het systeem dus de video die het best bij het niveau van de speler aansluit.

   Tijdens onze evaluatie bekijken we hoe de pilot ervaren is en of en in welke vorm we dit project doorzetten.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Het Oefenwebteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.