Uit nieuw Engels onderzoek blijkt dat elektrische stimulatie van de hersenen mensen beter kan maken in hoofdrekenen. Bron: Noorderlicht.

Wij vragen ons af wat kinderen liever willen: rekenen oefenen in de Rekentuin of hun hersenen elektrisch laten stimuleren om beter te worden in rekenen?


De onderzoeker Roi Rohen Kadosh van de University of Oxford adviseert mensen gelukkig om jezelf absoluut geen elektrische schokken te geven. ‘Maar het potentieel van onze ontdekking is wel heel spannend. Elektrische stimulatie verandert je niet in Albert Einstein, maar als ons onderzoek succesvol is dan kan het bepaalde mensen wel helpen beter om te gaan met rekenen.’ 

Elektrische stroom
De onderzoekers voerden tests uit met een aantal proefpersonen met gemiddelde rekenvaardigheden. Zij kregen zwakke elektrische stroom toegediend via elektroden op hun hoofdhuid. De stroom werd niet in schokjes toegediend, maar constant gedurende enkele tot tientallen minuten. De proefpersonen gingen naarmate het onderzoek vorderde, steeds beter presteren. Het effect was ook na een aantal maanden nog steeds zichtbaar.

Elektrotherapie
De Engelse onderzoekers willen hun techniek ook testen op mensen met ernstige rekenproblemen. Volgens de Engelse onderzoekers heeft zo’n 15% van de bevolking moeite met vrij eenvoudig hoofdrekenen. Hierdoor komen ze op school, op kantoor of met het tellen van kleingeld in een winkel in de problemen.

We zijn erg benieuwd wat dit onderzoek voor het rekenonderwijs in de toekomst gaat beteken? Misschien elektrotherapie voor alle kinderen met rekenproblemen of dyscalculie? Totdat het zover is, bieden wij kinderen de mogelijkheid om zonder schokjes hun rekenvaardigheid te verbeteren door te oefenen in de Rekentuin. Als je genoeg oefent dan heb je de schokjes waarschijnlijk helemaal nooit nodig!

One thought on “Elektroshocks in plaats van de Rekentuin?”

  1. Remy schreef:

    zo, dat is pas intressant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.